Puutarhan kasvintuhoojat heräilevät

10.2.2020

Tiesitkö, että kotipuutarhan hedelmäpuiden ja marjapensaiden lentäviä kasvintuhoojia voi tarkkailla ja pienessä mittakaavassa myös torjua feromoniansoilla?

Feromonipyydyksien käyttö perustuu hyönteisnaaraiden erittämien, koiraita houkuttelevien aineiden vaikutukseen. Saaliin perusteella arvioidaan torjunnan tarve ja torjunnan ajankohta. Pyydyksiä voidaan käyttää myös suoraan torjuntaan (esimerkiksi omenakääriäinen, herukkalasisiipi ym.), olosuhteista riippuen feromonipyydysten käytöllä on myös tuholaiskantaa pienentävä vaikutus. Feromonipyydysten avulla saadaan selville tuholaislajin esiintyminen viljelyksellä jo ennen vioitusten syntymistä, helpotetaan torjunnan tarpeen arviointia ja tarkennetaan torjunnan ajoitusta sekä vähennetään tuholaisten määrää.

 

feromonipyydyksillä voidaan torjua luumukääriäistä

Luumukääriäisen aiheuttamaa vioitusta (kumivuotoa) kypsässä hedelmässä.

Luumukääriäinen

Luumukääriäinen on aikuisena noin 6-7 mm pitkä, harmaanruskea, lentävä kasvintuhooja. Sen toukka kaivaa luumuraakileen kuoren alle pienen käytävän, josta alkaa valua hedelmän pinnalle kumivuotoa. On hyvä ottaa huomioon, että kumivuotoa voi aiheutua myös muista mekaanisista vioituksista, eikä aina kyseessä ole luumukääriäinen. Luumukääriäisen toukka kaivautuu luumun maltoon lähelle luumun kiveä. Vioitetut hedelmät varisevat maahan,.

Luumukääriäisen tavanomainen lentoaika on kesä-heinäkuussa. Feromonipyydykset olisi hyvä asentaa kasvuston läheisyyteen kukinnan päättyessä. Erityisen lämpiminä kesinä ja jos kevät on ollut aikainen, voi esiintyä myös toinen sukupolvi heinä-elokuussa. Tällöin feromonipyydykseen tulisi asentaa uusi feromonihaihdutin, jotta se kattaisi myös jälkimmäisen sukupolven lennon.

 

Feromonipyydyksillä voidaan torjua omenakääriäistä

Omenakääriäisen toukka kypsässä omenassa.

Omenakääriäinen

Omenakääriäinen on noin 1cm pituinen, harmaanruskea siipinen lentävä kasvintuhooja. Sen toukka vioittaa omenoita kaivamalla käytäviä omenan kotaan asti. Yksi omenakääriäisen toukka voi vioittaa useita omenoita.

Omenakääriäisen lentoaika alkaa tavallisesti toukokuun lopussa ja se kestää elokuulle asti. Omenakääriäisen päälento on kesäkuussa. Omenakääriäisen feromonitarkkailussa ja torjunnassa ansa tulisi asentaa kasvustoon omenan kukinnan alkaessa. Uusi feromonituoksu vaihdetaan ansaan n. 6-8 viikon kuluttua ensimmäisen asennuksesta, jotta feromonin teho kattaa koko kasvukauden.

 

Feromonipyydyksillä voidaan torjua pihlajanmarjakoita

Pihlajanmarjakoin aihettamaa vioitus omenalla.

Pihlajanmarjakoi

Pihlajanmarjakoin pääisäntäkasvi on pihlaja. Jos pihlaja kukkii kuluvana kautena vähän, on vioitusvaara omenalla suuri, sillä pihlajanmarjakoinaaraat hakeutuvat pihlajanmarjojen katovuotena munimaan omenalle.Omenalla pihlajanmarjakoin toukat kaivavat kapeita käytäviä omenan maltoon. Sisäänmenokohdassa omenan pinnalla näkyy aluksi vaaleita, myöhemmin tummuvia laikkuja, joista pusertuu nestettä ulos.

Pihlajanmarjokoin lentoaika on tavallisesti kesäkuusta elokuun alkuun. Feromonipyydykset pihlajanmarjakoin torjuntaan asennetaan kasvustoon omenan kukinnan loppupuolella.

Feromonipyydysten asennusaikataulu

Feromonipyydysten asennusajankohta

Muista tilata ansatarvikkeet hyvissä ajoin ennen tarkkailtavan lajin lennon alkamista. Kannattaa huomioida, että lentoajankohta voi vaihdella suuresti eri vuosina sääolosuhteista riippuen. Hyvin lämpimän talven tai normaalia aikaisemman kevään vaikutuksesta tiettyjen kasvintuhoojien lento voi alkaa jopa viikkoja aiemmn, kuin ohjeistuksissa määritellään. Lentoajoissa voi olla vuosittain myös paikkakuntakohtaisia eroja, johtuen vallitsevista sääolosuhteista.

Feromonituotteet TarhurinApu-verkkokaupasta!

Kirjoittanut: Katrianna Leino

Blogi

Kuinka paljon torjuntaeliöitä pitäisi levittää?

Meiltä usein kysytään apua sopivan tuotekoon valitsemiseen. Tähän ei kuitenkaan ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, sillä sopivaan torjuntaeliömäärään vaikuttavat mm. tuholaissaatunnan lähtötaso, vallitsevat ilmasto-olosuhteet, mikä kasvi on kyseessä ja  edelliset...

Kevätretki Pölkinvuoren kasvimaailmaan

Pari viikkoa sitten kävimme työporukalla retkellä Urjalassa Pölkinvuoren kasvimaailmassa. Pölkinvuori tarjoaa elämyksen kaikille aisteille ja juuri tähän aikaan vuodesta siellä sipulikukat ovat täydessä loistossaan. Meillä oli etukäteen varattu ohjattukierros, joten...

Virtuaalimessut x kevätmessut

Elämme erikoisia aikoja. Meidän piti osallistua tänä keväänä useille eri puutarha-alan messuille, mutta koska Korona on yksi toisensa jälkeen pakottanut messut peruuntumaan tai siirtymään hamaan tulevaisuuteen, on myös meidän TarhurinApu-tiimin kevät mennyt uusiksi....

Harsosääsket riesana taimikasvatuksessa

Taimikasvatusvaihe tarjoaa harsosääskille otolliset olosuhteet lisääntymiselle, sillä ne munivat mielellään kosteaan kasvualustaan. Harsosääskien torjunta on helpompaa useimmilla isoilla ja vanhemmilla kasveilla, sillä saastunnan sattuessa kasvualustan voi antaa...