Kanapunkit

Kanapunkit ovat siipikarjan ulkoloisia. Ne lähtevät yöaikaan koloistaan orsilla nukkuvien kanojen kimppuun ja imevät niistä verta. Päivisin kanapunkit piilottelevat kanalan rakenteissa. Kanapunkit aiheuttavat kanoille ärsytysoireita, anemiaakin ja vähentävät munantuotantoa. Kananmunissa näkyvät veritahrat ovat merkki kanapunkkisaastunnasta.

Kanapunkkien tarkkailu

Kanapunkkien ilmaantumista täytyy tarkkailla esim. aaltopahviansoilla tai Biotuksesta saatavilla tarranauha-ansoilla (ks. kuva yläpuolella). Aseta ansoja erityisesti sellaisiin paikkoihin, joista epäilet tai tiedät saastunnan alkavan. Ansojen tarkkailua helpottavia 10 × suurentavia luuppeja voi myös tilata Biotuksesta.

Kanapunkkien biologinen torjunta

Uusi vaihtoehto kanapunkkien torjuntaan on biologinen torjunta Hypoaspis -petopunkeilla (suomeksi harsosääskipetopunkkeja). Harsosääskipetopunkkeja on jo vuosia käytetty kasvihuoneviljelmillä harsosääskitoukkien biologisessa torjunnassa mm. yrteillä ja salaateilla. Ne syövät myös kanapunkkien munia ja nuoruusvaiheita. Petopunkkien käyttö kanaloissa on vielä kehitystyön alla. Lattiakanaloissa petopunkkien arvellaan toimivan paremmin kuin kerroslattiakanaloissa. Oleellista on aloittaa petopunkkien käyttö puhtaassa ja desinfioidussa kanalassa. Petoja tulee levittää runsaasti, säännöllisin väliajoin, jotta niiden määrä pysyy tarpeeksi korkealla pitämään kanapunkit kurissa.

Petopunkkien käyttöohjeet kanapunkin torjunnassa

Aloita petolevitykset puhdistetusta kanalasta juuri ennen kanojen saapumista tai heti saapumisen jälkeen. Aseta ansat uuden kanaerän saapumisen kanssa samanaikaisesti. Tarkkailutulosten perusteella suunnitellaan seuraavia petopunkkilevityksiä. Levitä pedot suoraan pesärakenteiden, orsien yms. päälle (kaikkialle missä kantoaine saadaan pysymään ja missä kanapunkkien tiedetään piileskelevän päivisin). Jos kanapunkkeja tiedetään olevan jossain kanalan osassa runsaammin, ripotellaan näihin paikkoihin enemmän petoja.

Käytä petopunkkeja säännöllisesti, esim. 250–300 kpl/m2, tai 25–50 petoa/kana. Levitykset toistetaan 2–4 viikon välein (alussa tiheämmin). Alun ”opetteluvaiheessa” petopunkkeja kannattaa levittää mieluummin runsaammin kuin liian vähän. Levitysmääriä ja -tiheyksiä optimoidaan kanalakohtaisesti esim. tarkkailutulosten mukaan.

Pakkauskoot ja kantoaineet

Petopunkkien kantoaineena on turvetta ja vermikuliittia. Petopunkkeja on saatavana seuraavia kokoja:

  • 5000 petoa / 0,5 litran pahvihylsy
  • 10 000 petoa / 1 litran pahvihylsy
  • 25 000 petoa / 1 litran pahvihylsy
  • 125 000 petoa / 5 litran pahvihylsy

Hinnat ja tilaaminen

Hinnat löydät verkkokaupastamme. Tästä pääset tekemään tilauksen TarhurinApu-verkkokauppaan!

Huomioitavaa

Petopunkkeja voi säilyttää yli 12°C lämpötilassa vaakatasossa, 1–2 päivän ajan. Älä säilytä petoja kylmässä!

Yhteystiedot

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä:
neuvonta@tarhurinapu.fi
050 309 0810
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

TarhurinApu

Toimitusehdot ja maksutavat

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:30.

Käytössänne on kaikki suosituimmat maksutavat:

Maksutavat

Avaa chat
TarhurinApu chat
Hei! 👋 😊
Voimmeko auttaa sinua? (tämä chat on käytössä pääsääntöisesti ma-pe klo 9:00-15:30)