Turilaat

Tunnistus

 Turilaat kuuluvat lehtisarvisten (Scarabaeidae) heimoon. Tarhaturilas aikuinen on ruskea ja sen pää on metallinvihreä. Toukat ovat noin sormenpaksuisia ja käyristyneitä ja voivat kasvaa jopa 4 cm mittaisiksi. Ne ovat väritykseltään vaaleita ja niiden pää on ruskea.

Vioitus

Turilaiden toukat aiheuttavat juurivioitusta viljelykasveille, kuten mansikka. Esimerkiksi nurmikoilla tuhot voivat olla merkittävät. Ruoho kuihtuu ja nurmikosta tulee laikukas. Aikuiset turilaat vioittavat mm. kukkia.

Biologia

Turilailla on kuusi kehitysvaihetta. Muna, 3 toukkavaihetta, kotelo ja aikuinen. Aikuiset turilaan elävät 8 viikkoa. Elinaikanaan naaraat munivat 15-25 munaa maahan noin 10-15cm syvyyteen. Toukat kuoriutuvat noin 4-6 viikon kuluttua.  Turilaiden toukkavaihe kestää jopa 4 vuotta. Toukkia esiintyy erityisesti nurmen jälkeen pelloilla.

 

Torjuntaeliöt

Kärsäkässukkulat (Heterorhabdites sp.)

Turilaita torjutaan kärsäkässukkuloilla Heterorhabditis bacteriophora. Sukkulamadot levitetään kasteluveden mukana kasvualustaan. Sukkulamadot ovat mikroskooppisen pieniä (noin 1mm), väriltään vaaleita tai läpinäkyviä. Ilman mikroskooppia niitä ei juurikaan pysty näkemään. Sukkulamadot tunkeutuvat hyönteiseen esim. ilma-aukkojen kautta. Hyönteiseen päästyään sukkulamato vapauttaa kantamansa bakteerit. Bakteeri hajottaa hyönteisen kudosta, jota sukkulamadot alkavat syödä. Hyönteistoukka kuolee muutaman päivän kuluttua siitä, kun sukkulamadot ovat siihen tunkeutuneet. Heterorhabdites -suvun sukkulamatojen tappamat hyönteistoukat muuttuvat punaruskeiksi. Sukkulamadot toimitetaan 3 asteen kestotoukkina.

Kärsäkässukkulamatoja on saatavilla 10 miljoonan ja 50 miljoonan pakkauksissa. Kantoaineena sukkulamadoilla käytetään savea.

Sukkulamatojen käyttöohje:

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 1-5 litraan vettä (15-20°C). Riko mahdolliset kokkareet, sekoita liuos tasaiseksi ja anna liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan tarvittavalla vesimäärällä.

 Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tippukastelun kautta.

 Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle. Käsiteltävän maaperän tulisi olla 10-25 asteen välillä. Sukkulamatojen levittämisen jälkeen tulisi maaperää pitää kosteana ainakin viikon ajan, sillä sukkulamadot kuolevat, mikäli maa on liian kuivaa.

Yhteystiedot

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä:
neuvonta@tarhurinapu.fi
050 309 0810
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

TarhurinApu

Toimitusehdot ja maksutavat

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 9:00-14:00.

Käytössänne on kaikki suosituimmat maksutavat:

Maksutavat