Ripsiäiset

Tunnistus

Ripsiäiset ovat pieniä, noin 1–2 mm mittaisia, nopeasti juoksevia hyönteisiä. Väriltään ne voivat olla mm. rusehtavia, kellertäviä tai mustia. Nuoruusasteet ovat värittömiä. Ripsiäisiä on useita eri lajeja, mutta pääpiirteissään aikuiset ripsiäiset näyttävät samalta: niillä on kaksi paria kapeita hapsureunaisia siipiä. Nuoruusasteet ovat siivettömiä. Ripsiäiset esiintyvät yleensä lehtien alapinnoilla.

Vioitus

Ripsiäiset rikkovat pistävillä suuosillaan lehtien soluja ja imevät ne kasvinesteistä tyhjiksi. Vioitus näkyy lehtien hopeanhohtoisina laikkuina, joiden ympärillä on ripsiäisten jättämiä pieniä, mustia ulostekikkaroita. Kukissa ripsiäisten vioitus voi näkyä esimerkiksi värivikoina. Mansikalla ripsiäisen vioitus aiheuttaa marjan pronssiintumista: marja kuivuu, rusehtuu ja saattaa halkeilla. Lisäksi ripsiäiset levittävät kasvien virustauteja.

Biologia

Ripsiäisten elämänkierrossa on kuusi vaihetta: muna, kaksi toukkavaihetta, kaksi kotelovaihetta ja aikuinen. Kehitysaika munasta aikuiseksi vaihtelee ripsiäislajin, isäntäkasvin ja ympäristötekijöiden mukaan. Ripsiäiset lisääntyvät suvullisesti ja/tai suvuttomasti. Toisilla lajeilla, esimerkki kalifornianripsiäisellä, hedelmöityneistä munista kuoriutuu sekä koiraita että naaraita, kun taas hedelmöitymättömistä munista kuoriutuu vain koiraita. Jotkut lajit, kuten tupakkaripsiäinen, lisääntyvät yksinomaan suvuttomasti, jolloin hedelmöitymättömistä munista syntyy vain naaraita. Lajista riippuen naaras munii 30-300 munaa elinaikanaan.

Ripsiäinen munii kasvisolukkoon ja munat ovatkin hyvin suojassa mm. kasvinsuojeluaineilta sekä torjuntaeliöiltä. Tästä syystä ripsiäiset ovat hankala torjuttava niin kemiallisesti kuin biologisestikin. Torjunta vaatii usein useamman käsittelykerran tai torjuntaeliöiden levityskerran onnistuakseen. Jos ripsiäissaastunta on päässyt liian pahaksi ennen torjunnan aloittamista, voi torjunta olla jo myöhäistä ja kasvi kannattaa hävittää.

Torjuntaeliöt

Ripsiäispetopunkki (Neoseiulus cucumeris)

Aikuinen ripsiäispetopunkki on noin 0,3 mm pituinen, väriltään kellertävän punertava. Nuoruusvaiheet ovat lähes värittömiä. Pedot juoksevat vikkelästi pitkin lehteä ja niitä voi olla vaikea havaita. Petopunkin kehitys munasta aikuiseksi kestää 6–9 päivää (25°C). Pedot voivat elää kasvustossa useamman viikon ajan, mikäli niille on riittävästi ravintoa saatavilla, ja olosuhteet ovat muuten suotuisat. Petopunkkien munat tarvitsevat korkean ilmankosteuden kuoriutuakseen (yli 65 % kosteus). Petopunkkien mieluisinta ravintoa ovat ripsiäistoukat. Aikuisia ripsiäisiä pedot eivät syö, niitä kannattaa pyydystää mekaanisesti keltaisilla liima-ansoilla.

Pakkauskoot ja kantoaineet

Petopunkkien käyttöohjeet

Irtotavarana toimitettavat ripsiäispetopunkit: Ripsiäispetopunkit toimitetaan lese-vermikuliittikantoaineessa. Levitä petopunkki-kantoaineseos suoraan kasvien lehdille. Levityksessä voi käyttää apuna  myös pahvisia BioBoxeja, jotka ripustetaan kasvustoon roikkumaan. Petopunkkipakkauksessa on sekä aikuisia, nuoruusasteita että petopunkkien munia. Käyttömäärä vaihtelee saastunnan tason mukaan. Kotioloissa petoja on kuitenkin hyvä levittää reilusti, 300–500 kpl/m2. Torjunnan teho alkaa näkyä noin kahden viikon kuluttua levityksestä.

Levitä petopunkit mahdollisimman nopeasti niiden saapumisen jälkeen, ei kuitenkaan esim. keskipäivän helteessä. Petoja voidaan tarvittaessa säilyttää 8–12 asteessa 1–2 päivän ajan ennen levitystä. Säilytä pakkaus vaakatasossa. Huomioithan, että ripsiäispetopunkkien munat tarvitsevat vähintään 65 % kosteuden kuoriutuakseen, tätä alemmassa kosteudessa munat eivät kehity. Siksi petopunkit eivät välttämättä viihdy huoneilmassa. Emme takaa torjunnan onnistumista sisätiloissa.

Petopunkkipussit ripustetaan kasvin lehtihankoihin, mieluiten varjoisiin paikkoihin. Joka pussissa on pienen pieni reikä (neulan kärjen kokoinen), josta pedot lähtevät liikkeelle. Pusseihin on pakattu mukaan myös ruokaa. Pussipedot lisääntyvät pusseissa ja leviävät kasvustoon jopa 4-8 viikon ajan, mikäli lämpötila ei nouse liian korkeaksi ja kosteus pysyy suhteellisen korkeana.  Huomioithan, että pusseja ei kuulu avata!

 

Orius-petoluteet (kesärikkalude Orius Majusculus)

Kesärikkalude on kooltaan 2,6-3,0 mm mittainen. Se on väritykseltään tumma, mutta siipien tyviosa on vaalea. Lajia tavataan myös Suomen luonnossa. Kesärikkaluteita käytetään ripsiäisten torjunnassa täydentämään ripsiäispetopunkkien tehoa. Kesärikkaluteet syövät myös aikuisia ripsiäisiä, kun taas ripsiäispetopunkit keskittyvät ripsiäisten nuoruusvaiheisiin.

Hyvissä oloissa kesärikkaluteet syövät keskimäärin 12 ripsiäistä päivässä, joten niitä voidaan pitää melkoisen tehokkaina ripsiäispetoina. Sekä aikuiset että toukat ovat petoja.

Pakkauskoot ja kantoaineet:

Orius -petoluteiden käyttöohje

Kesärikkaluteet toimitetaan tattarinkuori kantoaineessa. Ne levitetään suoraan kasvien lehdille. Tarvittaessa apuna voi käyttää pahvisia BioBoxeja (myydään erikseen).

Koska kesärikkaluteet ovat lentäviä torjuntaeliöitä, suosittelemme niiden käyttöä ainoastaan rajatuissa olosuihteissa, kuten lasitettu parveke, kasvihuone tai pienet sisätilat. Avonaisissa suurissa tiloissa kesärikkaluteet saattavat lennellä kaikkialla muualla, kuin olisi toivottavaa.

Petoluteita voidaan säilyttää 8–12 asteessa 1–2 päivän ajan. Säilytä pakkaus vaakatasossa.

Huom, Kesärikkaluteet ovat erityisen herkkiä kaikille kaasuille ja kemikaaleille. Emme suosittele käyttämään suihkutettavia siivousaineita, hiuslakkaa, torjunta-aineita yms. muita voimakkaita kemikaaleja samassa tilassa ennen levitystä tai levityksen jälkeen niin pitkään aikaan kuin torjunta on käynnissä ja kesärikkaluteita ovat vielä hengissä.

Amblyseius swirskii -petopunkit

Amblyseius swirskii –petopunkkeja käytetään ripsiäisten ja jauhiaisen torjunnassa. Tämä petopunkki valitaan erityisesti silloin, kun molempia lajeja esiintyy kasvustossa yhtäaikaisesti. Swirskii-petopunkit syövät ripsiäisten nuoria kehitysasteita, jauhiaisten munia sekä -nuoruusasteita. Swirskii-petopunkki syö myös mm. vihannespunkkien munia.

Pakkauskoot ja kantoaineet:

Petopunkkien käyttöohjeet:

Swirskii -petopunkkeja tulee levittää vähintään 200 kpl/m2. Swirskii-petopunkit toimitetaan puupuru-kantoaineessa ja pedot levitetään kantoaineessa suoraan kasvin lehdille. Levityksessä voidaan käyttää apuna myös pahvisia Bioboxeja. Petopunkkipakkauksessa on sekä aikuisia, nuoruusasteita että petopunkkien munia. Levitä pedot mahdollisemman nopeasti niiden saapumisen jälkeen, ei kuitenkaan esim. keskipäivän helteessä. Petoja voidaan säilyttää huoneenlämmössä vuorokauden ajan. HUOM! ne eivät kestä kylmäsäilytystä. Torjunnan teho näkyy noin kahden viikon kuluttua. Huomioithan, että nämä petopunkit eivät sovellu käytettäväksi tomaatille, sillä Swirskii –petopunkit eivät kykene liikkumaan tomaatinlehtien tahmeiden karvojen seassa.

 

 

Yhteystiedot

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä:
neuvonta@tarhurinapu.fi
050 309 0810
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

TarhurinApu

Toimitusehdot ja maksutavat

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:30.

Käytössänne on kaikki suosituimmat maksutavat:

Maksutavat

Avaa chat
TarhurinApu chat
Hei! 👋 😊
Voimmeko auttaa sinua? (tämä chat on käytössä pääsääntöisesti ma-pe klo 9:00-15:30)