Omenakääriäinen  (Cydia pomonella)

Yleistä

Aikuinen omenakääriäinen on noin 1 cm pitkä, sen siivet ovat harmaanruskeat ja siiven kärjessä on kuparinvärinen laikku. Täysikasvuinen toukka on noin 15 mm pituinen. Omenakääriäinen talvehtii toukkana puun kuoren koloissa ja maassa. Aikuiset lentävät iltahämärissä. Omenakääriäisen lentoaika on toukokuun lopusta elokuulle saakka. Päälento on kesäkuussa. Joskus esiintyy osittainen toinen sukupolvi elokuussa.  Naaras munii vain, kun lämpötila on yli 15°C.

Vioitus

Toukka kaivaa ison käytävän omenan kotaan saakka. Se saattaa syödä myös siemeniä. Yksi toukka voi vioittaa useita omenoita.

Tarkkailu ja torjunta

Omenakääriäisen tarkkailussa käytetään feromoniansoja. Feromoni houkuttelee omenakääriäisiä, jotka ansaan lennettyään jäävät siniseen liima-pohjaan kiinni.) Pyydykset asennetaan omenan kukinnan alussa. Feromonipyydyksiä suositellaan käytettäväksi 1 kpl/5-10 puuta kohti. Feromoni vaihdetaan n. 6 viikon kuluttua uuteen. (Feromoni houkuttelee jossain määrin myös versokääriäistä ja pikkuhedelmäkääriäistä.) Pyydyksellä on myös tuholaispopulaatiota pienentävää vaikutusta.

Pihlajanmarjakoi (Argyresthia conjugella)

Yleistä

Pihlajanmarjakoin pääisäntäkasvi on pihlaja, jonka marjonta vaikuttaa ratkaisevasti pihlajanmarjakoin runsauteen. Laji talvehtii kotelona maassa. Jos talvehtivia koteloita on ollut paljon ja pihlaja kukkii kuluvana kautena vähän, vioitusvaara omenalla on suuri, koska naaraat hakeutuvat pihlajamarjojen katovuotena munimaan omenalle.

Pihlajanmarjakoin lentoaika on kesäkuun alusta elokuun alkuun. Päälento ja muninta ajoittuvat kesäkuun lopulle. Pihlajanmarjakoilla on yksi sukupolvi vuodessa.

Torjuntatarvetta voi arvioida kuluvan vuoden pihlajan kukinnan ja edellisen vuoden marjonnan ja marjojen toukkaisuuden perusteella. Myös omenaraakileita tulee tarkkailla ensimmäisten vioitusten havaitsemiseksi.

Vioitus

Toukat kaivavat kapeita käytäviä omenan maltoon. Yhdessä raakileessa voi olla monta toukkaa. Sisäänmenokohdassa näkyy aluksi vaaleita, myöhemmin tummuvia laikkuja, joista pusertuu ulos nestettä.

Torjunta

Feromonipyydyksiä käytetään pihlajanmarjakoin tarkkailussa. Feromoni houkuttelee pihlajanmarjakoita, jotka ansaan lennettyään jäävät siniseen liima-pohjaan kiinni.  Ansalla on myös torjuntavaikutusta. Feromonipyydykset asennetaan omenan kukinnan lopulla. Niitä suositellaan käytettäväksi 1/5-10 puuta. Pyydykset tarkastetaan 2–3 päivän välein ja liima-pohja vaihdetaan tarvittaessa uuteen. 6 viikon jälkeen feromonikapseli vaihdetaan.  Feromoni voi houkutella myös eräitä muita harvinaisempia saman suvun lajeja ja miinaajakoita, jotka ovat huomattavasti pienempiä (3–4 mm) kuin pihlajanmarjakoit, sekä pikkumaayökkösiä (15 mm).

Omenakääriäinen:

omenakääriäinen feromonit Biotus Oy tietokortit

 

Pihlajanmarjakoi:

pihlajanmarjakoi feromoni Biotus Oy tietokortit

Yhteystiedot

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä
050 309 0810

neuvonta@tarhurinapu.fi

TarhurinApu

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 8-16