Etanat

Tunnistus

Etanoiden ja kotiloiden kannat ovat olleet jo useita vuosia selvässä kasvussa. Etanalajeja on Suomessa useita ja ne ovat kooltaan 14 – 45 mm pitkiä. Etanat talvehtivat Suomessa. Talvehtimisen lisäksi niiden kantaan vaikuttaa kosteat keväät, kasvillisuuden runsaus sekä sateinen kesä ja syksy. 

Vioitus

Etanat ja kotilot vioittaa pehmeitä kasvin osia ja kasvien lehtiä. Mansikalla erityisesti marjat ovat vaarassa. Etanoiden vioitus on selvästi nähtävissä, reikäiset lehdet kasvustoissa ja limavana kasvuston lähellä.  Limavana jää näkyviin kuivuneenakin, joten siitä on helppo päätellä vioituksen aiheuttaja.

Biologia

Etanat ja kotilot talvehtivat joko munina tai aikuisina. Etanat ja kotilot ovat kaksineuvoisia, eli molemmat yksilöt voivat munia. Lämmin kevät ja alkukesä (20-25 astetta) saa munat kuoriutumaan jopa 3-4 viikossa.

Hyvät sääolot ja runsas kasvillisuus tarjoavat nuorille yksilöille hyvät edellytykset kasvaa. Jos alueella on eläinraatoja, käyttävät etanat ja kotilot niitä ravinnokseen ja muninta kiihtyy. Raadoista saatava proteiini lisää etanoiden syksyisiä munamääriä ja se myös vaikuttaa seuraavan vuoden etanamääriin.

 

Torjuntaeliöt

Nemaslug -sukkulamadot

Etanoita voidaan torjua ympäristötoimenpiteillä, joita ovat esimerkiksi maanmuokkaus, salaojitus, nurmi- ja joutoalueiden niitto, vihannesmaan rivivälien puhtaanapito sekä koristekasvipenkkien hyvä hoito. Hyvällä hoidolla saadaan ylimääräinen kasvusto pidettyä poissa ja tarjotaan mahdollisimman vägän suoja-ja lisääntymisalueita etanoille ja kotiloille. Myös avokomposteja (kuten lehti-ja ruohokasat) tulisi välttää ja mätänevät laudanpalat kerätä pois. Lautojen alle kotilot ja etanat munivat mielellään.

Mekaanisesti etanoita ja kotiloita voi torjua esimerkiksi käsin poimimalla ja upottamalla kuumaan veteen tai etikkaliuokseen. Etanoille voi tehdä myös niin sanottuja etana-aitoja pellistä. Pelti voi olla 50 cm korkea josta 10 upotetaan maahan. Pellin yläosassa täytyy olla lippa (10 cm) ja lipasta alaspäin käännetty huuli (noin 2 cm). Lippa ja huuli ovat siksi, etteivät etanat ja kotilot pystyisi ylittämään peltiä.

Levittämällä kalkkia tai tuhkaa pystytään etanoita hidastamaan. Tämä on toimiva keino vain niin kauan, kun kalkki ja tuhka pysyvät kuivina.

Etanoiden biologiseen torjuntaan käytetään sukkulamatoja. Sukkulamatoja sisältävä valmiste (Nemaslug) on hyväksytty myös Suomessa. Valmisteen teho nilviäisiin perustuu siihen, että sukkulamatoja sisältävää valmistetta levitetään maahan paikkoihin missä nilviäisiä esiintyy. Sukkulamadot (mikroskooppisen pieniä) tunkeutuvat esim. etanaan ja lisääntyvät etanan sisällä. Kun etana kuolee sukkulamadot tunkeutuvat ulos etanasta ja menevät maahan odottamaan seuraavaa uhria. Valmiste näyttää toimivan hyvin esim. valepelto- ja peltoetanaan mutta ei espanjansiruetanaan. Huom. Sukkulamato ei teho kotiloihin, kuten lehtokotiloihin.

Tämä etananoista kertova osuus on lyhennelmä Bengt Lindqvistin Kasvinsuojelulehdessä (2005, numero 2) olleesta artikkelista.

Sukkulamatojen käyttöohje:

Sukkulamatoseos voidaan liottaa ensin 1-5 litraan vettä (15-20°C). Riko mahdolliset kokkareet, sekoita liuos tasaiseksi ja anna liueta noin 5 min. Tämän jälkeen seos laimennetaan tarvittavalla vesimäärällä.

Sukkulamadot voidaan levittää kasvustoon suoraan esim. kastelukannulla, puhtaalla kasvinsuojeluruiskulla tai tippukastelun kautta. Kasvinsuojeluruiskua käytettäessä paine ei saa ylittää 5 baaria. Ruiskusuuttimen on oltava vähintään 0,8 mm, alle 1 mm:n suodattimet tulee poistaa, jotta vältetään tukkeumat.

Sekoita seosta säännöllisesti käsittelyn aikana, jotta sukkulamadot kantoaineineen eivät vajoa astian pohjalle. Käsittelyä tehtäessä sukkulamatoja ei saa päästää kuivumaan eikä niitä saa altistaa suoralle auringonvalolle. Käsiteltävän maaperän tulisi olla 10-25 asteen välillä. Sukkulamatojen levittämisen jälkeen tulisi maaperää pitää kosteana ainakin viikon ajan, sillä sukkulamadot kuolevat mikäli maa on liian kuivaa.

Tuotetta voidaan varastoida n. 6-8 asteessna pakkauksessa merkittyyn parasta ennen -päiväykseen asti. Veteen sekoitettu sukkulamatoseos ei kestä säilytystä, vaan se tulee käyttää n. 30 min sisällä seoksen sekoittamisesta!

Yhteystiedot

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä:
neuvonta@tarhurinapu.fi
050 309 0810
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

TarhurinApu

Toimitusehdot ja maksutavat

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:30.

Käytössänne on kaikki suosituimmat maksutavat:

Maksutavat

Avaa chat
TarhurinApu chat
Hei! 👋 😊
Voimmeko auttaa sinua? (tämä chat on käytössä pääsääntöisesti ma-pe klo 9:00-15:30)