Herukkalasisiipi (Synanthedon tip)

 

Tunnistus

Herukkalasisiipi on 1-1,3 cm pituinen. Sen siivet ovat kapeat ja osittain läpinäkyvät. Se on musta ja sillä on takaruumiissa 4 keltaista poikkijuovaa (juovat ovat usein hyvin epäselvästi näkyvissä).

Viotus

Herukkalasisiiven toukat vioittavat herukoiden oksia. Toukka kaivaa käytävän herukan oksan ytimeen. Toukkakäytäviä voi olla eri osissa oksaa ja samassa oksassa voi olla useita toukkia. Vioitettu oksa ei kehity kunnolla ja kuihtuu ennen pitkää. Usein seuraavana keväänä oksaan puhkeaa vielä lehtiä, mutta lehdet kuihtuvat kukinnan loputtua. Tässä vaiheessa voidaan vielä hävittää oksat koteloineen.

Herukkalasisiipi voi vioittaa kaikkia herukoita ja karviaista. Laji voi levitä myös taimien mukana.

Biologia

Herukkalasisiipi talvehtii toukka-asteella, toukka koteloituu keväällä oksan sisään. Aikuiset kuoriutuvat kesäkuun puolivälistä alkaen. Se munii oksille lehtihankoihin tai mekaanisesti vioitettuihin kohtiin tai leikkaushaavoihin.

Tarkkailu ja torjunta

Pyydykset asennetaan kukinnan päätyttyä, kesäkuun alussa. Pyydys sijoitetaan puutarhan keskiosiin. Käytä asennukseen puukeppiä tai vastaavaa tukea, jolla pyydys saadaan sijoitettua kasvuston ylimpien lehtien tasolle. Yhdellä pyydyksellä voi havainnoida isoakin puutarhaa. Pyydyksiä suositellaan sijoitettavaksi puutarhan eri kulmiin, 1-4 kpl/puutarha. Ansojen määrä riippuu puutarhan sekä pensaiden määrästä.

Herukkalasisiiven päälento on kesä-heinäkuussa. Herukkalasisiiven feromoni houkuttelee myös mm. huomattavasti isompaa koivulasisiipeä. Pyydysten tehokkuuden vuoksi sopii myös torjuntaan massapyyntimenetelmällä.

Vaihda liimapohja aina tarvittaessa.

Mekaaninen torjunta tehdään hävittämällä vioitetut oksat heti kun vioitus todetaan, ennen perhosten aikuistumista. Hävittäminen tulisi tehdä alkukesään mennessä. Pyydysten avulla voidaan todeta torjunnan onnistuminen. Toukkia voidaan hävittää poistamalla vioitetut oksat ja polttamalla ne ennen kuin aikuiset kuoriutuvat. Massapyynnin torjuntavaikutuksesta ei toistaiseksi ole tutkimustietoa käytettävissä, mutta kokemusten mukaan pyydyksiin tulee parhaimmillaan jopa satoja yksilöitä.

Yhteystiedot

Toimitusaikataulu vko 24-25,

Olemme pyrkineet ottamaan juhannuksen pyhät huomioon toimituksissa, mutta toimitusviivästyksiä saattaa siitä huolimatta aiheutua viikolla 25. 

Tilaukset tulee tehdä sunnuntaihin 16.06.2024 mennessä sisään, jolloin lähetämme ne ma-ke 17.-19.06.2024 riippuen tuotteen saatavuudesta

Huom! Maanantaina 17.06.2024 ja sen jälkeen tehdyt tilaukset lähetetään vasta viikolla 26!

TarhurinApu (Biotus Oy)

Tiilenlyöjänkatu 5
30100 FORSSA

Ota yhteyttä:
neuvonta@tarhurinapu.fi
050 309 0810
(Puhelun hinta määräytyy asiakkaan oman liittymäsopimuksen mukaan, ei lisämaksuja.)

TarhurinApu

Toimitusehdot ja maksutavat

Tarhurinapu sivuston teksti ja kuvat
© Biotus Oy / valokuvaajat

Y-tunnus 1840555-9

Pääsääntöisesti olemme tavoitettavissa

maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:30.

Käytössänne on kaikki suosituimmat maksutavat:

Maksutavat

Avaa chat
TarhurinApu chat
Hei! 👋 😊
Voimmeko auttaa sinua? (tämä chat on käytössä pääsääntöisesti ma-pe klo 9:00-15:30)